İki Noktalı Akar

Aslında kırmızı örümcekler ve akarların hepsi aynı Tetrancychidae familyasındandır. Elma kültürlerinin önemli zararlılarından bir tanesi de kırmızı örümcekler ve pas akarlarıdır. Bu yazımızda bu akar türlerinden iki noktalı akarı Tetranychus urticae inceleyeceğiz.

İki noktalı akar
iki noktalı akar Tetranychus Urticae

Giriş
İki noktalı akarın vücudu iki parçadan oluşur. (1) gnathosoma ve (2) idiosama. gnathosoma sadece ağız kısmını içerir. idiosama vücudun kalan kısmıdır ve baş, göğüs kafesi ve karın kısmına paraleldir.

iki noktalı akar

Yayılımı

Aslında bir ılıman iklim zararlısı olmasına rağmen subtropik bölgelerde de bulunabilir. Amerika'da, kışı geçirdiği seralarda, tabiattaki doğal sınırları içinde bulunur.

Tanımı

İki noktalı akar oval şekilde, 0.05 cm uzunluğundadır. Kahverengi ya da turuncu-kırmızı renkte olabilir fakat yeşil, yeşil-sarı veya tamamen saydam bir renkte olabilir. Kışı geçiren dişiler turuncu, turuncu-kırmızı renktedir. Vücut içeriği (büyük koyu noktalar) genellikle şeffaf gövde duvarı üzerinden görülebilir. Koyu noktalar aslında vücut atıklarının birikimi olduğu için yeni kabuk değiştirmiş akarlarda bu noktalar bulunmayabilir.

bir gül yaprağında beslenen iki noktalı akarın elektron mikroskopunda çekilmiş resmi


Yaşam Döngüsü

Yaşam döngüsü yumurta, larva, iki tane nimf dönemi ve yetişkin döneminden oluşur. Uygun koşullar altında (yaklaşık 27 Cº) örümcek akarları gelişmelerini 5 ile 20 gün arasında tamamlarlar. İki noktalı akar sıcak ve kuru yaz ya da sonbahar aylarını tercih eder fakat yıl içerisinde herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Dişiler toprak altında, ağaç kabuklarının altında ya da fundalık veya çalılıklarda kış uykusuna yatarlar.

Ekonomik Önem

Örümcek akarları odunsu bitkilere saldıran en yaygın akarlardır ve bunlardan iki noktalı akar ekonomik olarak en çok zarar veren örümcek akarı türüdür. Bu akarın 200'den fazla bitki türüne zarar verdiği bildirilmiştir. Yaygın olarak bu akar tarafından saldırıya uğrayan süs bitkilerinden bazıları şunlardır: Mazı, açelya, kamelya, narenciye ağaçları, kışın yapraklarını dökmeyen bitkiler, gülhatmi, kurtbağrı, ateşdikeni, gül ve kartopu. Böğürtlen, yaban mersini, elma ve çilek bu zararlının en çok zarar verdiği meyvelerdir. Aynı zamanda domates, kabak, patlıcan, salatalık gibi bazı sebzeler de iki noktalı akarın zararına uğrayan bazı sebzelerdir.
İki noktalı akar aynı zamanda arazide ve serada büyüyen kasımpatıların da önemli bir zararlısıdır. Akarlar genelde bitkinin altında beslenirler ve orta yapraktaki (mezofil)yaptıkları hasar nedeniyle, sararmaya ve ilerleyen safhalarda yaprakların kül rengini almasına neden olurlar. Yaprak hasarının ilerleyen dönemlerinde yapraklarda nekrotik benekler oluşur.

Tüm akarların iğne-benzeri emici-delici ağız parçaları vardır. Örümcek akarları bitki dokusunu ağızlarıyla delerek beslenirler ve genellikle bitkinin alt tarafında bulunurlar. Tüm örümcek akarları konuk bitki üzerinde ağ örerler.



örümcek akarlarının bitki üzerinde oluşturduğu ağ




iki noktalı akarın yaprak üzerindeki zararı


iki noktalı akarın yaprak üzerindeki zararı


Kaynaklar:
1 -forestry images forestryimages.org
Not: Yukarıdaki resimler forestryimages.org sitesinden alınmıştır ve Creative Commons lisansı ile korunmaktadır. Bu lisansa göre orjinal kaynağa atıfta bulunmak link sağlamak ve ticari olmayan koşullarda kullanmak şartıyla bu resimleri paylaşabilir ve bu resimlerden türetilen yeni çalışmalar oluşturabilirsiniz.
2- twospotted spider mite University of Florida

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder