Amatör Elma Yetiştiriciliği 1

ELMA AĞACI HIZLI REHBERİ

Latince Adı
Malus pumila

Türü

Kışın yapraklarını döken sert kabuklu ağaç - verim verme süresi 40+ yıldır.

Yetiştirme Alanı ve Toprak
Çoğu toprak koşuluna uyumludur

Dikimden Hasat Olgunluğuna Kadar Geçen Süre

Küçük ağaçlar için 3 yıl, büyük ağaçlar için 5 yıl

Kaç kilo meyve?
Küçük ağaçlar için 15kg , büyük ağaçlar 30kg

Bu makaleyi okumanız tavsiye edilir, çünkü doğru seçilmiş elma ağaçları senelerce verimli olacak ve Eylül ortasından Mart'a kadar size lezzetli meyveler sunacaktır.

Elmanın Kısa Tarihçesi

Crab Apple olarak bilinen ve dölleyici çeşit olarak kullanılan Yabani Elma Ağacı (Pyrus malus), elma tarihini anlamak bakımından önemlidir. Yabani Elma Ağacı, Britanya'da doğal olarak yetişen bir çeşittir ve kültüre aldığımız ve bugün yetiştirdiğimiz tüm çeşitlerin atasıdır. Yeni çeşitler aşılanarak Avrupa'dan getirildiğinde anaç olarak yabani elma kullanılıyordu.

Elma ağacı bir ılıman iklim meyvesidir ve en iyi soğuk bölgelerde yetişir. Normandiya kuşatmasından önce kültüre alınmış bir meyvedir. Yabani şekliyle Avrupa'nın bir çok ülkesine ve Kafkaslara kadar yayıldı. Norveç'te alçak araziler ve kuzeyde Drontheim kentine kadar uzanan bir yetişme alanına sahiptir.

Elma Ağacınızı Nasıl Seçeceksiniz?

İlk ağacınızı acele ile almadan önce, bahçenize en uygun boyutun (yükseklik, genişlik) ne olacağına karar verin. Ağacın canlılığı ve yüksekliği anaç tarafından belirlenir(üzerine farklı çeşitler aşılanan ağacın alt kısmı). Anaçlarla ilgili kısmı dikkatle okuyun ve ağaç boylarını gösteren son şemayı kıyaslayarak bahçenize en uygun anacın hangisi olduğunu belirleyin.

Sonraki düşünülecek konu meyvelerin lezzeti olmalı - sofralık bir çeşit mi istersiniz yoksa daha fazla asitli yemeklik elmalı keklerde kullanılabilecek yemeklik bir elma mı? Sofralık elmalarınızın sert veya yumuşak mı, tatlı ve yumuşak mı yoksa asitli ve tam aromalı (full-tasting) mı olmasını tercih edersiniz. Ağaçların bahara kadar meyve vermeye devam etmesini mi istersiniz - olasılıkların neredeyse sonu yok. Bu konuda daha fazla bilgi almak için konuyla ilgili bir sürü detayı ve resimleri bulabileceğiniz çeşitler kısmını inceleyin.

Son olarak tozlanmayı da gözönünde bulundurmalısınız - elma ağaçlarının çoğu kendine kısırdır (kendini dölleyemez) ve meyve üretebilmek için farklı elma çeşitlerinin (dölleyici çeşitler) erkek çiçek tozlarına (polen) ihtiyaç duyarlar. Tavsiye ve öneriler için tozlanmayla ilgili bölümü inceleyin.

Elma ağaçları genellikle bir ya da iki yıllık fidanlar satılır - ikisi arasında seçim yaparken çok az bir fark olacaktır şöyle ki iki yıllık fidanlar diktikten sonra er geç meyve verecektir. Fidanlar hem açık köklü hem de saksılı olarak bulunabilir - eğer fidanı hemen dikme niyetiniz yoksa, tercihiniz bir saksılı fidan olmalı çünkü fidanı dikime kadar saklamak daha kolay olacaktır.

Yukardaki noktaları gözönünde bulundurup bir fidan seçtikten sonra, artık yerel fidan satıcınıza başvurup bir elma fidanı satın alabilirsiniz!

Elma ağaçları söz konusu olduğunda çoğu şey artık değişiyor ve bir sürü insan eski meyve ağacı çeşitlerini tekrar keşfediyorlar. Bu süpermarketler tarafından sunulan aynı çeşit,lezzeti az elma çeşitlerine karşı bir tepki olarak ortaya çıkan bir hareket olarak görülebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder